Einar Grinde mottar Eckbos Legat jubileumsstipend!

Blant de fire nominerte har juryen valgt Einar Grinde (f. 1989) som mottaker av Eckbos Legat jubileumsstipend. Stipendet er på kr. 200.000.

Einar Grinde, Lånt hest må man snart stige av - Foto: Jon Gorospe
Einar Grinde, Lånt hest må man snart stige av - Foto: Jon Gorospe

Einar Grinde mottar Eckbos Legat jubileumsstipend!

Publisert 22.08.2023

Grinde mottar stipendet på bakgrunn av prosjektet Lånt hest må man snart stige av, som for tiden vises på Eckbos Legat jubileumsutstilling i Vigelandmuseet. Juryen fremhever at Grindes prosjekt forener klassisk skulpturtradisjon med samtidskunstens materialbruk, og er en fin sammenstilling av det høye og det lave. 

Den kunstfaglige juryen består av Jarle Strømodden (museumsleder Vigelandmuseet), Ahmed Umar (kunstner), Azar Alsharif (kunstner), Kristine K. Wessel (kurator og produsent, Kulturbyrået Mesén) og Mona Gjessing (redaktør Kunstavisen).
 
 
Einar Grinde - Foto: Angelica Spilling

Eckbos Legat takker Vigelandmuseet og juryen for samarbeidet om jubileumsstipendet, og gratulerer Einar Grinde som vel fortjent vinner, sier Richard Arnesen, styreleder i Eckbos Legat.

Her er juryens begrunnelse

«Med verket Lånt hest må man snart stige av forener Grinde en klassisk skulpturtradisjon med samtidskunstens materialbruk. Sokkelen er et viktig element ved enhver skulptur for å opphøye noe eller noen. Grindes bruk av søppelposer for å forme hestekropper knytter seg til den moderne kunstens utforskning av ulike materialers potensiale. Hestenes utforming, materialet til tross, plasserer Grinde innenfor en figurativ skulpturtradisjon. På en enkel og likevel kompleks måte viser dette verket en fin sammenstilling av det høye og det lave.

Verket Lånt hest må man snart stige av består av en sokkel med en vertikal stokk, på hvilken en hest er plassert. Hesten er spiddet, som på gammeldags viking-manér når man skulle reise nidstang. Rundt denne sokkelen er fire identiske hester plassert på gulvet. Felles for dem alle er at de er fremstilt av plastsekker med tydelige sømlinjer, samt at de blåses opp ved hjelp av små vifter. Etter en stund stopper viftene og deretter siver luften langsomt ut. Hestene henger eller ligger som livløse og luftløse slakt. Grinde har i tidligere verk arbeidet med hesten som symbol og metafor, senest i forbindelse med Høstutstillingen 2021.

Grindes bidrag til Eckbos legat jubileumsutstilling er en fortelling om forandringer. Hesten har vært et viktig bidrag i norsk primærnæring i flere hundre år. Den bidro til både jordbruk og skogbruk, i tillegg til å være et nødvendig transportmiddel. Imidlertid medvirket den industrielle revolusjonen til at hesten mistet sin betydning. I Norge skjedde en stor endring i både landbruk og skogbruk omkring midten av 1900-tallet med innføringen av traktoren. Hesten ble overflødig som verktøy i produksjonen. Hesten har i stedet fått betydning innenfor områder som trav, galopp, dressur og sprangridning. Trav og galopp er i en historisk sammenheng ikke produktive, men de er pengeproduserende. Hesten er, forenklet sagt, blitt et leketøy. Med et blikk til Kjartan Fløgstad kan vi kanskje si at det handler om en overgang fra en industrikultur til en kulturindustri?

Hestene som fylles med luft for deretter å tømmes kan også symbolisere en økonomisk tilstand, altså en global økonomi som oppblåst eller inflatert. Samtidig som den spiddede hesten på sokkelen, slik den spiller på en monument-tradisjon, også evner å si noe om sårbarheten i sosiale og politiske systemer. 

Einar Grinde, Lånt hest må man snart stige av - Foto: Jon Gorospe

 

Grinde benytter enkle materialer og verkene har en røff overflate. Dette til tross, verket besitter en subtilitet i sin kommentar til en del av det økonomiske systemet. Verket Lånt hest må man snart stige av er ingen primært enkel systemkritikk, men mer en fortelling om hva vi har vært og hva vi er blitt.»

Vimeo: Einar Grinde og presentasjon av verket Lånt hest må man snart stige av

For nærmere informasjon se også:

Pressemelding 22.08.2023 
Jubileumsstipend
Vi inviterer til jubileumsutstilling
100-årsjubileum