Filmen vises på kinoene i Norge i høst og er en varm og innsiktsfull skildring av det sosiale fellesskapet mellom beboerne på Vidaråsen landsby i Andebu.

Ola - en helt vanlig uvanlig fyr - Foto: Sigurd Neby
Ola - en helt vanlig uvanlig fyr - Foto: Sigurd Neby

Ola - en helt vanlig uvanlig fyr

Publisert 23.10.2023

Filmskaper Ragnhild Nøst Bergem har laget dokumentarfilm om den lett utviklingshemmede Ola som er en av beboerne på Vidaråsen landsby i Andebu utenfor Tønsberg. Dette bo-, arbeids- og kulturfellesskapet bygger i utgangspunktet på Rudolf Steiners antroposofiske ideer og er videreutviklet av Camphill-bevegelsens grunnlegger Karl Kønig. Landsbyen har ca. 150 beboere, der utviklingshemmede er integrert på likeverdige premisser i Vidaråsens bebyggelse sammen med medarbeiderne.

"Ola - en helt vanlig uvanlig fyr" vises på kinoene i Norge i høst. I forlengelsen av dette skal filmens regissør og hovedperson (Ragnhild og Ola) delta på en rekke spesialvisninger over hele landet der de inviterer til samtale med publikum.

Filmen er en varm og innsiktsfull skildring av det sosiale fellesskapet som denne institusjonen bygger på. 

Eckbos Legat er glade for å kunne bidra til dette prosjektet og regissør Ragnhild Nøst Bergem uttaler følgende; 

- Tusen takk for det økonomiske bidraget dere tildelte oss i arbeidet med lanseringen av dokumentarfilmen om Ola. Deres bidrag har hjulpet oss til å nå ut med filmen og til og til turneen som Ola og Ragnhild er på nå i høst. Det er spesialvisninger rundt omkring i hele landet, hvor vi har panelsamtaler og q&a for å nevne noe.

"Gurimalla, så klok og fin. Ola har noko han skulle ha sagt - det har han, og det får han." - utdrag fra anmeldelse i Dag og Tid, som er en av mange som lar seg begeistre.

Her kan du se flere responser i forbindelse med premieren; https://youtu.be/UQp61xQ6yV8?si=lKWsRx0Q46Ph6oCk