Den 2. mai 2023 feires 150-årsdagen for Eivind Eckbos fødsel og legatets 100-årsdag med boklansering av “Til bestandig erindring. Eivind Eckbo og Eckbos Legat (1873-2023)”.

Foto: Orfeus forlag, 2023
Foto: Orfeus forlag, 2023

Bok: "Til bestandig erindring. Eivind Eckbo og Eckbos Legat (1873-2023)"

Publisert 10.03.2023

Artikkelen er merket med: Eckbo

Forfatter: Dag Blakkisrud
Forlag: Orfeus, Oslo
Utgitt av Eckbos Legat

Den 2. mai 2023 blir det jubileumsmarkering i Eckbos Legat! Det er 150-årsdagen for Eivind Eckbos fødsel, og legatets 100-årsdag. Anledningen blir feiret med boklansering og festmiddag i Sjøfartsbygningen.

En heftig klassereise

Da Eivind Eckbo vokste opp på Grünerløkka i Christiania på 1870/80 tallet, var dette området øst i byen et fattig arbeiderstrøk. Eivinds foreldre drev egen forretning og eide etter hvert en bygård i området, og hørte ikke til de dårligst stilte. Eivinds mor var ambisiøs og ønsket seg villa på vestkanten. Det fikk hun også til slutt, om enn ikke akkurat på den måten hun hadde tenkt seg.

Eivind Eckbo blir utdannet som offiser fra Krigskolen i 1895 og tar juridisk embetseksamen på Det Kongelige Fredriks Universitet i Kristiania i 1900. Da har han også rukket et semester internasjonal jus på Universitetet i Berlin. Uteksaminert fra universitetet får han straks drømmejobben: sekretær i Nordisk Skibsrederforbund!

Sommeren 1906 treffer han engelske Alice Mary Higford, en radikal suffragette, vegetarianer og utdannet billedkunstner. Hun tilhører det engelske samfunnets absolutte toppskikt og har en stor medgift og arv i vente. Alice Mary og Eivind gifter seg året etter, og etablerer seg i Kristiania.

Kombinasjonen av Alice Marys penger og Eivind Eckbos teft for investeringer og utvikling fører til stor aktivitet. Paret bygger en flott villa i Holmenkollen og utvikler et selskapelig liv der de omgås kunstnere og kulturpersonligheter fra hele Europa. Formuen vokser år for år, og i 1923 bestemmer de seg for å etablere det første legatet. Siden blir det flere, og ved Eivind Eckbos død i 1966 blir resten av den store formuen overført til Eckbos Legat.

Boken «Til bestandig erindring» forteller historien om Alice Mary og Eivind, hvordan de møttes og hvordan de skapte sine liv. Det gis også et bilde av den usedvanlige samlingen de etterlot seg, og deres engasjement for alt fra dyrevern til vegetarisk kosthold.

Boken er i salg fra 2. mai 2023 og vil være tilgjengelig i alle bokhandlere, på nett og fra forlagets utsalg og nettside www.orfeuspublishing.com